Boerderij Zeilzicht
Westdijk 15
1847 LH Zuid-Schermer (Alkmaar)
Tel. (072) 504 43 40
Fax. (072) 504 42 80

Logo

Kaassoep

Kaassoep

Voor 4 – 6 personen

  • 750 gram oud belegen kaas
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram boter
  • 2 winterpenen
  • 2 el gehakte selderij
  • 1 l geconcentreerde bouillon
  • 1 l melk
  • 1 el zure room
  • 4 el bloem
  • zout en versgemalen peper
  • Bak de uien en knoflook glazig in de boter. Voeg de fijngesneden wortelen en selderij toe en laat dit 5 minuten zachtjes doorfruiten.
    Roer de bloem erdoor en voeg met kleine scheutjes melk en bouillon toe. Goed door laten koken. Maak het op smaak met geraspte kaas.
    Continu blijven roeren, vooral als de kaas bij de soep gestrooid wordt. Zout en vers gemalen peper toevoegen. Ongeveer 20 minuten zacht laten sudderen met de deksel op de pan.
    Voordat u de soep opdient de zure room toevoegen.

    Aardappel-kaaskoekjes

    Aardappelkoekjes
  • 750 gr geschilde aardappelen
  • zout, peper
  • 50 gr boter
  • 2 schoongemaakte en kleingesneden uien
  • 250 gr grofgeraspte belegen kaas
  • 1 dl olijf- of zonnebloemolie
  • Kook de aardappelen in een pan water met wat zout in ± 20 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze in een foodprocessor of stamp ze fijn met een pureestamper.
    Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden uien ± 5 minuten tot ze zacht, maar niet bruin zijn. Voeg de gefruite uien en de geraspte kaas aan de aardappelpuree toe en roer alles goed dooreen. Vorm van het pureemengsel 12 platte koekjes.
    Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de aardappel-kaaskoekjes aan weerskanten mooi bruin. Serveer de aardappel-kaaskoekjes warm.

    Spinazie-kaastaart

    Spinaziekaastaart

    Voor 4 personen

  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter in blokjes
  • 4 eieren
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 750 gram verse spinazie
  • 250 gram ricotta
  • 150 gram belegen kaas, geraspt
  • nootmuskaat
  • lage taartvorm (26 cm)
  • In keukenmachine bloem, 75 gram boter en 1 ei tot deeg mengen. Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lap. Taartvorm ermee bekleden en overtollig deeg langs bovenrand wegsnijden. Zet de vorm in de koelkast.
    In wok 25 gram boter smelten en ui gedurende 2 minuten fruiten. Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken. Spinazie in zeef laten uitlekken, met bolle kant de lepel overtollig vocht eruit drukken.
    Roer de ricotta in een kom los met 3 eieren en de geraspte kaas. Spinazie erdoor scheppen en geheel pittig op smaak brengen met zout, vers gemalen peper en nootmuskaat. Schep de spinazievulling in de taartvorm.
    Taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten goudbruin bakken.